Pårørende kan være utsatt for fysisk og psykisk belastning som påvirker livskvalitet, deltakelse i arbeidslivet og daglig fungering. Når et familiemedlem er psykisk sykt eller sliter med rusproblematikk betyr det alt for deg som pårørende hvilken hjelp han eller hun får. Men det er også viktig hvordan du selv har det som pårørende. Hvordan kan du unngå å bli syk selv? Det er individuelt hva som kan bedre situasjonen for den enkelte. Vi har ulike tilbud for pårørende. Felles for tilbudene er fokus på selvivaretagelse.
Rådgiving/veilednings samtaler:
Vi gir råd og veiledning til pårørende med fokus på egen helse og mestring. Vi har videre oversikt over tilgjengelige tilbud lokalt og nasjonalt og kan bistå med generell og relevant informasjon avhengig av aktuell problematikk i hvert enkelt tilfelle.
Behandlingssamtaler pårørende:
For pårørende som trenger noe mer i tillegg til råd og veiledning tilbyr vi behandlingssamtaler i en tidsbegrenset periode utfra den enkeltes behov. Det kan være hjelp til å håndtere angst og uro, depresjon, utbrenthet eller stress og belastning. Vi har tilgang til å benytte verktøyet veiledet selvhjelp hvis hensiktsmessig. Et overordnet fokus vil være selvivaretagelse.
Pårørendekurs rus og psykisk helse :
I mars 2024 starter vi opp et nytt mestringskurs for pårørende. Det er en kursrekke på 8 samlinger a 2,5 timer. Et overordnet mål med kurset er selvivaretagelse. Kurset er basert på kognitiv metode, stressteori og oppmerksomt nærvær. Tema som berøres er hvordan leve med belastning, ulike mestringsstrategier, selvivaretagelse, grensesetting, oppmerksomt nærvær, skyld og skam. Kurset er åpent for alle som er pårørende til personer over 18 år med psykisk helse og/eller rusmiddelutfordringer. Kurset er gratis, og vi planlegger å kjøre kurset fire ganger per år.